Om man som part i ett tvistemål är missnöjd med tingsrättens dom kan man överklaga domen inom tre veckor från och med den dag som domen meddelats (se 50 kap. 1 § Rättegångsbalken (RB)).
En överklagan ska vara skriftlig och lämnas till hovrätten som är nästa domstolsinstans.
Krav på prövningstillstånd?
För att hovrätten ska kunna ta upp förfarandet krävs ett så kallat prövningstillstånd i enlighet med 42 kap. 12 § RB. Men för att ett prövningstillstånd ska kunna meddelas finns det vissa förutsättningar som måste uppfyllas (se 49 kap. 14 § RB).
Vilka grunder kan prövningstillstånd meddelas på?
Inom 49 kap. 14 § RB finns det fyra olika förutsättningar för att hovrätten ska kunna ta upp saken till omprövning. Dessa är ändringsdispens, granskningsdispens, prejudikatdispens och extraordinär dispens.
Den första, ändringsdispens, handlar om att det måste finnas anledning att betvivla riktigheten av tingsrättens dom medan den andra, granskningsdispens, innebär att riktigheten av tingsrättens dom inte kan bedömas utan ett prövningstillstånd.
När det sedan kommer till prejudikatdispens innefattar det att det saknas vägledning på området och att det av den anledningen finns en vikt för ledning av rättstillämpningen och till sist handlar den extraordinär dispens kort och gott om att det finn synnerliga skäl för ett överklagande.
Vad händer om man vill överklaga hovrättens dom?
Om man fortfarande är missnöjd med hovrättens dom kan man överklaga till Högsta domstolen. Likt ovanstående krävs det även ett prövningstillstånd till Högsta domstolen.
Ett sådant prövningstillstånd till Högsta domstolen är mer begränsat då det endast kan bli beviljat om det finns en vikt av vägledning i rättstillämpningen och om det finns synnerliga skäl för att en prövning ska föreligga. I dessa fall kan det handla om om att den missnöjda parten vill åberopa rättsmedel i form av resning, domvilla eller återställande av försutten tid (se 54 kap. 10 §; 58 kap.; 59 kap. RB).
Vill du läsa mer om processrätt? Se Finns det krav på hur en rättsprocess ska vara utformad?
Lag24
Trainee
12.07.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.