Det finns ett flertal lagar som omfattar någon typ av informationsskyldighet som hänvisar till marknadsföringslagen. Om kravet på informationsskyldigheten inte upprätthålls anses det vara i strid med marknadsföringslagen (MFL). Flera av dessa lagar är konsumentskyddande lagar men det finns även andra lagar så som paketreselagen och försäkringsavtalslagen.

Informationskrav kring konsumentkrediter

Det finns även särskilda krav på vilken information som ska ges vad gäller konsumentkrediter. Detta återfinns i konsumentkreditlagen. Om den information som krävs inte ges så ska det bedömas som att näringsidkaren vilseleder konsumenten genom att den utelämnar väsentlig information och detta anses vara i strid med 10 § tredje stycket MFL.

Informationskrav kring möjligheten till ångerrätt vil distansavtal

Informationsskyldighet och krav föreligger även vad gäller distansavtal. Detta återfinns i distansavtalslagen. Det som omfattas av distansavtal är avtal som ingås genom en e-handel eller postorderförsäljning. Organiserad telefonförsäljning ingår också i kategorin distansavtal. Informationskravet gäller även för annan försäljning som inte sker i affärslokaler, detta kan exempelvis vara hemförsäljning. Informationskravet är att konsumenten måste få information om att det finns en ångerrätt på 14 dagar. Näringsidkare får inte uttrycka konsumenters lagliga rättigheter som någon särskild förmån dem erbjuder kunden. Om informationsskyldigheten om möjligheten till ångerrätt uteblir strider det mot 12 § 5 punkten i MFL.

Läs mer om vad som gäller för informationsskyldighet i enlighet med marknadsföringslagen på följande länk.

Lag24
Trainee
11.13.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.