Om man önskar att bygga ett hus, att göra en större ombyggnation eller bygga ett högt staket är utgångspunkten att man behöver ett så kallat bygglov. När man vill ansöka om ett bygglov finns det många saker som man behöver hålla reda på, bland annat kan en granne under vissa förutsättningar överklaga ditt bygglov.
Vilken lag är tillämpbar?
Som utgångspunkt kan det nämnas att det finns vissa begränsade bestämmelser i Jordabalken som rör förhållandet mellan grannar. Bland annat framhålls det i 3 kap. 1 § JB att ”Var och en skall vid nyttjande av sin eller annans fasta egendom taga skälig hänsyn till omgivningen.”
Vidare brukar förvaltningslagen (FL) vara den lag som tillämpas när man ska handlägga ett ärende hos en myndighet (se 1 § FL). Men enligt lagens 4 § FL framhålls även att om det finns en lag som avviker från förvaltningslagen så är det denna bestämmelse som ska gälla. Rör en överklagan ett bygglov brukar man därav vända sig till Plan- och bygglagen (PBL).
Kan en granne överklaga ett beslut?
Enligt Plan- och Bygglagen har man rätt att överklaga ett bygglov till Länsstyrelsen (se 13 kap. 3 § PBL) men det är endast dem som beslutet angår och som i tillägg gått honom eller henne emot som kan överklaga ett beslut (Se 42 § FL och 13 kap. 8 § PBL). Detta innebär att om ett visst bygglov berör grannen och dessutom går denne emot, det vill säga att ett bygglov på ett betydande sätt påverkar denne negativt, så har även grannen rätt att överklaga ditt bygglov.
Det man som granne i ett sådan situation behöver tänka på är att ett överklagande endast kan ske inom tre veckor (44 § FL). Tiden räknas från och med den dag som den som överklagar, i detta fall en granne, har tagit del av beslutet.
Vill du läsa om vilken domstol som tar hand om ett så kallat förvaltningsbesvär? Läs Vilka domstolar avgör förvaltningsbesvär?
Lag24
Trainee
23.07.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.