Trots att en hyresrätt, till skillnad från en bostadsrätt eller en villa, inte har ett ekonomiskt värde i sig, kan ett hyreskontrakt på dagens bostadsmarknad vara högt eftertraktat och ha ett högt personligt värde. Det kan därför vara klokt att vet vad som gäller om man som sambor har en hyresrätt.

En hyresrätt kan utgöra samboegendom

Som utgångspunkt anses det som har köpts för gemensamt bruk utgöra samboegendom. Gemensam bostaden och bohag (möbler och hushållsmaskiner till hemmet) som införskaffats för sambornas gemensamma användning utgör samboegendom (3 § Sambolagen).

Skaffar man en hyresrätten för att bo i den tillsammans utgör den samboegendom. Flyttar man däremot ihop och blir sambor i en lägenhet som tillhör den ena sambon sedan tidigare, räknas hyresrätten som huvudregel inte till samboegendomen.

Vad händer vid en separation?

Samboegendomen ska som utgångspunkt delas lika vid en separation genom en så kallad ’bodelning’ (8 § Sambolagen). Som huvudregel behåller den person som står på hyreskontraktet lägenheten. I ett antal undantagsfall kan dock hyresrätten övergå trots att lägenheten tillhörde den ena sambon redan innan samborelationen inleddes. Har de separerande gemensamma barn kan hyresrätten tillfalla föräldern som anses ha störst behov av lägenheten. Ett exempel på ett sådant fall är då de separerade paret har ett gemensamt barn där den ena föräldern får ensam vårdnad och barnet huvudsakligen ska bo hos denna förälder.

Övertagande av hyresrätten

Har de separerande inga gemensamma barn krävs synnerliga skäl för att hyresrätten ska övergå såsom att denna ena sambon vid separationen är gravid. Har man inte gemensamma barn men har varit samboende under lång tid, kan sociala skäl möjligtvis innebära ett sådant synnerligt skäl för att få överta en hyresrätt. Regeln om synnerliga skäl ska tillämpas restriktivt.

Har lägenheten anskaffats för gemensamt boende och båda står på hyreskontraktet gäller vid en separation att lägenheten tillfaller den som bäst behöver den. Förutom gemensamma barn kan en sambos ålder, närheten till arbetsplatsen, möjligheten att få en bostad på annat sätt samt handikapp och hälsa i övrigt vara faktorer som anses ha betydelse vid prövningen om vem som har störst behov av lägenheten.

Läs mer om Vad är egentligen samboegendom?

Lag24 Trainee
09.05.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.