Som utgångspunkt har man endast skadeståndsansvar när man gör en aktiv handling som resulterar i att man skadar någon annan. Enligt 2 kap. 1 § SkL blir man bland annat skadeståndsskyldig om man uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar personskada eller sakskada. Vad händer så om man genom passivitet skadar någon?
Blir jag skadeståndsskyldig när jag är passiv?
Huvudregeln är som ovan nämnt att det krävs en aktiv handling för att man ska bli skyldig att betala skadestånd. Det medför att passiva handlingar i regel inte grundar skadeståndsansvar.
Det som dock kan vara bra att tänka på är att det är skillnad mellan när en person å ena sidan underlåter att ingripa när skada är påväg att inträffa och å andra sidan när en person i själva verket är grunden till varför skadan inträffade trots att man agerar passivt i stunden. I den senare situationen har man alltså ett skadeståndsansvar.
Finns det några undantag?
Till huvudregeln om aktivt handlande finns det dock några undantag. Bland annat finns det vissa situationer när det är en plikt att göra något. I dessa fall gör passiviteten dig skadeståndsskyldig. En förälders tillsynsplikt (se 6 kap. 2 § Föräldrabalk) är ett exempel på en situation när passivitet kan leda till skadeståndsansvar.
Ytterligare ett exempel på en plikt som medför skadeståndsansvar är om man genom avtal förhandlat fram en handlingsplikt eller om man som butiksbiträde inte informerar sina kunder om eventuella nivåskillnader i lokalen.
Vill du veta mer om vad ett skadestånd är? Läs Vad är egentligen ett skadestånd? eller Vilka olika typer av skador kan jag få ersättning för?
Lag24
Trainee
05.08.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.