Utgångspunkten är gemensam vårdnad
Huvudregeln är att föräldrar ska ha gemensam vårdnad och tillsammans fatta beslut i personliga frågor som är viktiga för barnet. Denna huvudregel tar sin utgångspunkt i att barnets bästa alltid ska stå i fokus och att lagstiftningen utgår ifrån att barn har ett behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna (6 kap. 2 a § FB). I vissa fall är den gemensamma vårdnaden dock inte förenligt med barnets bästa. Domstolen kan i dessa situationer beslut att den gemensamma vårdnaden ska upplösas på i huvudsak två grunder.
Ensam vårdnad på grund av samarbetssvårigheter
Har föräldrar ett bristfälligt samarbete och är samarbetssvårigheter så pass djupgående och stora att det är ”omöjligt” för föräldrarna att fatta gemensamma beslut i vårdnadsfrågorna kan vårdnaden överlåtas åt en förälder (6 kap. 5 § 2 st FB). För ett gemensamma vårdnadsansvar bör det finnas en realistisk möjlighet för föräldrarna att gemensamt lösa de frågor som rör barnet utan att det uppstår ständiga konflikter som drabbar barnet.
Ensam vårdnad på grund av olämplig vårdnadshavare
Är en av föräldrarna direkt olämplig som vårdnadshavare, och påverkar detta barnet negativt ska rätten besluta om enskild vårdnad för den andra föräldern. Hänsyn tas till om föräldern har alkohol- och drogmissbruk, är svårt psykisk sjuk eller brister i omsorgen om barnet på ett sätt som medför bestående fara för barnets hälsa eller utveckling. En förälder som misshandlar barnet eller utsätter barnet för sexuella övergrepp anses vara direkt olämplig. Hänsyn tas även till om det finns en risk för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp (6 kap. 7 § FB).
Läs mer om Vad innebär att ha ensam vårdnad?
Lag24 Trainee
05.05.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.