För att det ska vara ett konkurrensbegränsande samarbete och vara förbjudet i enlighet med 101.1 FEUF och 2 kap. 1§ Konkurrenslagen (KL) så krävs det att syftet var konkurrensbegränsande. Om inte så är fallet så kan resultatet av samarbetet har varit konkurrensbegränsande och istället därigenom förbjudet. Läs mer om bedömningen av syftesöverträdelse och bevisbördan för syftesöverträdelse här.
Bedömningen om resultatet är konkurrensbegränsande
För att göra bedömningen om samarbetet är konkurrensbegränsande och förbjudet ser man först till syftet med samarbetet. Om det inte kan bedömas vara ett konkurrensbegränsande syfte går man vidare till att se om resultatet var konkurrensbegränsande. När man ska bedöma om resultatet av samarbetet i fråga är konkurrensbegränsande eller inte så ser man till de effekter av minskad konkurrens som samarbeten kan ha haft i det enskilda fallet. Man gör bedömningen utifrån ett konkurrenstest och ser till hur avtalet i fråga påverkar konkurrensen på marknaden jämfört med hur konkurrensen på marknaden om inte avtalet hade funnits. Effekten kan vara faktiskt men också potentiell vilket innebär att det måste inte ha funnits en konkurrensbegränsande effekt utan faktumet att avtalet hade potentiellt ha lett till en sådan effekt är tillräcklig.
Bevisbördan vid resultatöverträdelser
Den part som gör det gällande att det har förekommit eller kommer uppkomma otillåtna konkurrensbegränsade effekter är den som har bevisbördan. Det innebär att det oftast är kommissionen eller konkurrensverket som har denna bördan.
Läs mer om förbudsbestämmelserna för konkurrensbegränsande avtal här. Läs även denna artikel om vad som exempelvis kan vara ett konkurrensbegränsande avtal.
Lag24
Trainee
09.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.