Inom skadeståndsrätten är utgångspunkten att den som vårdslöst och oaktsamt vållat skada på en sak eller en person ska också ersätta denna skada (se 2 kap. 2 § Skadeståndslagen (SkL)). Ibland kan det dock vara så att man som skadevållare måste aktivt skada något eller någon för att rädda sig själv eller någon annan. Dessa grunder kallas för de objektiva ansvarsfrihetsgrunderna och härstammar från 24 kap. Brottsbalken.

Vad är då egentligen en ansvarsfrihetsgrund?

I brottsbalken benämns fyra olika ansvarsfrihetsgrunder. Dessa är nödvärn, nöd, samtycke och tjänsteplikt. I dessa speciella fall kan en som orsakar skada på någon annan eller något annat alltså inte behöva betala skadestånd.

Vad innebär nödvärn och nöd?

När man talar om den objektiva ansvarsfrihetsgrunden nödvärn brukar man se till en situation när skadevållaren uppenbarligen är oförsvarlig. Det skulle till exempel handla om att du har rätt till nödvärn om någon bryter sig in i ditt hus och du ingriper, om du blivit utsatt för pistolrån och försöker skydda dig genom att slå rånaren eller om någon vägrar att lämna en bostad trots att denne blivit tillsagd att lämna.

Man kan även åberopa rätten till en objektiv ansvarsfrihetsgrund i situationer om nöd. Det innebär att du som skadevållare skadar något medvetet för att rädda något annat. Till exempel kan det handlar om att du slår sönder en glasruta i ett brinnande hus för att hjälpa någon ut. Förutsättningen är dock att själva handlandet är försvarligt.

Vad innebär egentligen samtycke och tjänsteplikt?

Om en gärningsman begår ett brott med samtycke så har denne inte heller en skyldighet att betala skadestånd. Ett vanligt förekommande exempel på en sådan situation är samtycke till skada när man är part i en boxningsmatch. Det som kan vara viktigt att tänka på är att ansvarsfriheten kräver att samtycket måste föreligga i ”handlingsögonblicket”. Det innebär att du som part i en boxningsmatch inte kan fortsätta slå om din motståndare ger upp.

När man är i en tjänsteplikt kan man även vara fri från straff- och skadeståndsansvar trots att man skadar någon eller något. Det skulle till exempel handla om att en polis behöver använda våld under vissa förutsättningar som benämns i lag (se 10 § Polislagen).

Se Kan jag få skadestånd vid en kränkning? om du vill veta mer om kränkningsersättning.

Lag24
Trainee
05.08.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.