En värdeöverföring är en transaktion som leder till att förmögenhet tas från bolaget. Vidare måste det vara fråga om att bolaget avstår från förmögenhet utan att kräva någon motprestation. En olovlig värdeöverföring föreligger när transaktionen leder till att aktiebolagets egna bundna kapital inte täcks eller om beslutet inte fattats formellt på bolagsstämman eller genom överenskommelse av alla aktieägare.  

Allmänt om påföljd vid  olovliga värdeöverföring

Utgångspunkten är att den olovliga värdeöverföringen ska återlämnas till bolaget. Den som har mottagit den olovliga värdeöverföringen som i första hand är skyldig att lämna tillbaka det som har mottagits till bolaget (17 kap. 6 § Aktiebolagslagen, ABL). I andra hand blir den som försumligt har medverkat till transaktionen skyldig att stå för bristen som uppkommer (17 kap. 7 § ABL). Detta medverkansansvar kallas även för bristtäckningsansvar.

Bristtäckningsansvar/medverkansansvar 

Om det vid mottagarens återbäringsskyldighet uppkommer brist är den som medverkat till den olovliga värdeöverföringen skyldig att utge ersättning. Bristen kan bero på att mottagaren är åtkomlig i god tro eller saknar betalningsförmåga. Är mottagaren av överföringen i konkurs eller finns det andra tydliga tecken på att han eller hon inte är betalningsduglig, kan talan om ersättning med stöd av 17 kap. 7 § ABL väckas direkt mot den som medverkat till beslut eller verkställighet av den olovliga överföringen. 

För att anses vara medverkande måste finnas ett orsakssamband mellan personens agerande och uppkomsten av den olovliga utdelningen. Ansvaret drabbar därför normalt styrelse, VD, aktieägare (som deltagit vid bolagsstämma) eller revisor som kan styra och ställa i bolaget. 

Lag24 Trainee

10.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.