Uthyrning av fastighet kan ge olika skyldighet att debitera och betala moms. Vissa uthyrningsformer är momspliktiga och i andra fall kan man under vissa förutsättningar ansöka om att bli frivilligt skattskyldig för moms.

Momspliktig uthyrning

Viss fastighetsuthyrning är alltid momspliktig. Detta gäller exempelvis hotellverksamhet, garage, idrottslokaler, utrymme för reklam och annonsering, hamnar eller flygplatser och terminalanläggningar till trafikoperatörer.

Momsfrihet är huvudregel

Som huvudregel ska moms inte debiteras för uthyrning av fastighet. Avdrag får då inte göras för ingående moms på exempelvis byggnadskostnad eller drift. Det kan därför ofta bli billigare att driva verksamhet i egen lokal istället för att hyra eftersom man får dra av kostnader för den egna lokalen. För att få en mer neutral konkurrensmässig situation kan man därför ansöka om frivillig skattskyldighet.

Förutsättningar för frivillig skattskyldighet

Fastighetsägare, bostadsrättshavare samt första- eller andrahandshyresgäster kan vara frivilligt skattskyldiga och objekten kan vara exempelvis butikslokaler, kontorslokaler eller hela byggnader. De ska stadigvarande användas till momspliktig verksamhet.

Moms

Momsen ska tas ut med 25 procent och kräver momsregistrering av uthyraren. Faktura ska utfärdas senast sex månader från den aktuella hyresperiodens början.

Retroaktivt avdrag

Retroaktivt avdrag kan göras för ny-, till eller ombyggnad av fastighet om den frivilliga skattskyldigheten börjar gälla senast inom tre år från utgången av det kalenderår då byggnadsarbetet slutfördes, under förutsättning att fastigheten inte tagits i bruk innan den skattepliktiga uthyrningen börjar. Löpande underhåll och driftkostnad kan inte dras av i efterhand.

I övrigt gäller att avdragsrätt finns tidigast från det datum då ansökan kom in till Skatteverket.

Om uthyrningen inte längre gäller momspliktig verksamhet upphör skattskyldigheten. Tidigare avdrag kan då behöva jämkas. Detta gäller också om den momspliktiga verksamheten ökar eller minskar i omfattning. Mer om detta kan läsas på Skatteverkets hemsida.

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.