Att upprätthålla rättssäkerhet!

I alla rättsstater genomsyras en princip som kallas legalitetsprincipen. Principen handlar om att uppnå en nivå av rättssäkerhet och kan därav te sig lite annorlunda beroende på vilket rättsområde man tillämpar den.

I ett straffrättsligt sammanhang brukar legalitetsprincipen innebära att behörig myndighet ska inleda en förundersökning när det finns en misstanke om ett brott. Med andra ord finns det en skyldighet för polisen att inleda en förundersökning enligt legalitetsprincipen och för en åklagare att väcka åtal om polisens utredning visar på att det finns en sannolikhet att själva handlingarna kommer resultera i en fällande dom. Detta kallas även för en åtalsplikt.

Till skillnad till från ett dispositiva mål där dispositionsprincipen råder, gäller officialprincipen inom straffrättsliga sammanhang. Det innebär att rätten och åklagaren självständigt ska vara verksamma. Man menar alltså genom denna princip att man som rättsväsende inte ska invänta parterna att ta ett initiativ.

Rätten att inte bli dömd två gånger för samma brott!

För att kunna upprätthålla en rättssäkerhet ska ingen anses vara skyldig till brott innan domstolen fastställt detta. Likaså har man enligt principen ne bis in idem rätten att inte bli åtalad för samma brott en gång till. Detta förutsätter dock att domen har vunnit laga kraft, det vill säga att själva domen inte längre kan överklagas eller omprövas.

Det är åklagarens uppgift att bevisa att den anklagade är skyldig, görs inte detta kan man utgå från att den tilltalade är oskyldig. Här behöver alltså inte den tilltalade bevisa att denne är oskyldig.

Vill du veta mer om vad en om när man har rätt till en offentlig försvarare? Se har man rätt till en offentlig försvarare?

Lag24
Trainee
14.07.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.