Personen som står på hyreskontraktet behåller som huvudregel hyresrätten. I ett antal undantagsfall kan dock hyresrätten övergå trots att lägenheten tillhörde den ena sambon redan innan samborelationen inleddes. Ett sådant undantag görs när de separerande har gemensamma barn (22 § Sambolagen). I ett sådant fall kan hyresrätten tillfalla föräldern som anses ha störst behov av lägenheten, exempelvis föräldern som har anförtrotts ensam vårdnad och eller föräldern hos vilket barnet huvudsakligen ska bo.
Övertagande av hyresrätten
Ett överförande av bostaden till den sambo, som inte hyresrätten tillhör, kan komma till stånd om denna sambon bäst behöver bostaden och övertagande, med hänsyn till omständigheterna i övrigt, kan anses skäligt. Har de separerande inga gemensamma barn krävs vidare synnerliga skäl. Av förarbetena till Sambolagen krävs att sambon som vill överta hyresrätten har ett betydligt större behov av denna än den andra sambon, och att det är mycket svårt för personen att få tag på ett boende på annat sätt. En svårighet att införskaffa sig ett nytt boende kan bero på exempelvis sjukdom, funktionsvariationer eller ekonomiska svårigheter.
Samboförhållandets längd kan även tas in i bedömningen, varvid ett längre förhållande talar starkare för ett övertagande. Andra sociala skäl såsom närheten till arbetsplatsen och hälsan i övrigt kan vara faktorer som får betydelse vid prövningen om vem som har störst behov av lägenheten. Enligt förarbetena till sambolagen kan synnerliga skäl föreligga om sambon som vill överta bostaden är gravid med parets gemensamma barn.
Om den ena sambon har avlidit
Efterlevande sambo har rätt att överta hyresrätten om sambon som stod på kontraktet avlider. Detta gäller även om endast den avlidna sambon stod på hyreskontraktet. I detta fall har den överlevande sambon rätt att ta över kontrakten samt att bo kvar i lägenheten utan att behöva få ett godkännande av hyresvärden.
Läs mer om Kan en hyresrätt utgöra samboegendom?
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.