Lagarna som styr all offentlig upphandling bygger på fem grundläggande principer. Principerna är icke-diskriminering, principen om öppenhet, likabehandlingsprincipen, proporionalitetsprincipen och principen om ömsesidigt erkännande.
Icke-diskriminering
Man får inte diskriminera på grund av nationalitet. En upphandlande enhet får inte ställa krav som bara svenska företag känner till ett kan uppfylla. Det gäller även på ort-nivå; dvs leverantörer från orten ska behandlas på samma sätt som leverantörer från andra delar av landet.
Likabehandling
Alla leverantör ska behandlas likadant. Alla leverantörer ska få tillgång till informationen samtidigt, dvs ingen leverantören ska få övertag gentemot en annan leverantör. Myndigheten får inte acceptera ett försent anbud eftersom denna leverantören isåfall fått längre tid att utforma sitt anbud. Om en leverantör tillåts att komplettera eller korrigera sitt anbud, måste samma möjlighet ges till övriga leverantörer. Alla ska få lika mycket och samma information.
Proportionalitet
Kraven och villkoren som ställs i upphandlingen måste stå i rimlig proportion till det som upphandlas. Och de åtgärder som vidtas av myndighet får inte gå utöver vad som krävs.
Öppenhet
Upphandlingar ska vara förutsägbara. Uppgifter som gäller upphandlingen får inte hemlighållas. Upphandlingen ska annonseras offentligt. Leverantörerna som har lämnat anbud ska få information om vad som har blivit resultatet av upphandlingen. Den upphandlande myndigheten måste sätta en sista dag för att lämna anbud; då får alla anbudsgivare lika mycket tid. Utöver denna fristen leder det till att alla anbud offentliggörs samtidigt; dvs alla får reda på vem som varit med. Principen ger sig uttryck i att myndigheters har en skyldighet att utvärdera anbudet efter den modell som man tillämpat. Det finns olika utvärderingsmodeller som myndigheten väljer och sedan måste följa. Ett använda en annan värderingsmodell innebär att principen satts åt sidan och man måste göra om upphandlingen.
Ömsesidigt erkännande
Intyg och certifikat som utfärdats av andra EU medlemsländer ska godkännas och erkännas.
Lag24 Trainee
15.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.