Vid upphandling över tröskelvärdena är huvudregel att öppet (6 kap. 2 § LOU) eller selektivt förfarande (6 kap. 3 § LOU) ska tillämpas. Det är den upphandlande myndigheter som måste visa att det är tillåtet att använda ett annat förfarande, såsom förhandlat förfarande.
Förhandlat förfarande med eller utan annonsering
Förhandlat förfarande kan ske med, eller i undantagsfall utan, annonsering. Sker annonsering ska leverantörerna ansöka om att få lämna anbud. Efter att ansökningarna inkommit gör myndigheten en kvalificering av de anbudssökande, ett urval bland de kvalificerade anbudssökande, bjuder in vissa av dem att lämna anbud och får därefter förhandla med dem.
Upphandlingsdokument (6 kap. 7 § LOU)
Myndigheten ska i upphandlingsdokument fastställa föremålet för upphandlingen genom att beskriva myndighetens behov, ange vad som krävs i fråga om egenskaper hos de varor/tjänster/bygg som ska anskaffas, ange vad i beskrivningen som utgör de minimikrav som alla anbud ska uppfylla (sk “ska-krav”) och ange tilldelningskriterierna.
Förhandlingsfrihet (6 kap. 8 § LOU)
Förhandlingen får omfatta alla aspekter av de lämnade anbudet, även priset. Myndigheten får förhandla med leverantörerna om förbättring i deras anbud. Förhandlingar får dock inte avse minimikraven (“ska-kraven”) eller tilldelningskriterierna. Förhandlingen ska alltså syfte till att anpassa anbuden till kraven och inte tvärt om. Myndigheten har ingen skyldighet att förhandla utan kan tilldela kontraktet utifrån ett ursprungligt anbud (6 kap. 8 § 2 st LOU).
Lag24 Trainee
17.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.