Det finns olika uppfinningar som gör arbetstagaren skyldig att dela sina rättigheter till patentet med arbetsgivaren. Dessa olika uppfinningar ger arbetsgivaren olika mycket rättigheter. Dessa finns reglerade i 3 § 1-3 st. PL.
Vad gäller vid forskningsuppfinningar
Bestämmelse gällande forskningsuppfinningar regleras i 3 § 1 st. PL. Om uppfinnaren har skapat uppfinningen inom sin tjänst som arbetstagre och denna uppfinningen är inom det företagets verksamhetsområde så innebär det att arbetsgivaren alltså företagen har rätt att få patenträttigheten av uppfinningen överförd till arbetsgivaren. Överföringen kan vara hel eller delvis. Om arbetsgivaren utnyttjar den rätt som erhållits så ska arbetstagaren och uppfinnaren få en skälig ersättning, se 6 § 1 st. PL. I andra stycket i samma paragraf så så gäller bara kravet på skälig ersättning om värdet av uppfinningen i fråga överstiger vad arbetstagaren hade förväntats prestera under sina anställningsförhållanden.
Vad gäller vid andra tjänsteuppfinningar
Vad gäller tjänsteuppfinningar så regleras det i 3 § 2 st. PL. Skillnaden mellan tjänsteuppfinningar och forskningsuppfinningar är att det tidigare gäller en uppfinning som viseligen skapats i en anställning och är inom arbetsgivarens verksamhetsområde men själva skapandet av uppfinningen ingick inte i de arbetsuppgifterna uppfinnaren hade. Arbetsgivaren har därmed en mindre rätt till rättigheterna för patentet och är endast berättigad en enkel licens. Vid ett sådant skapande måste arbetsgivaren bli underrättad och inom fyra månader måste arbetsgivaren bestämma om företaget vill förvärva rätten eller inte, se 4-5 §§ PL.
Vad gäller vid övriga uppfinningar
För att övriga uppfinningar ska bli aktuella behöver det vara inom arbetsgivarens verksamhetsområde för att omfattas av 3 § 3 st. PL. Uppfinningen ska då ha skapats inom arbetsgivarens verksamhetsområde men uppfinningen har inte skapats i ett samband med tjänsten. Arbetsgivaren gör sig då berättigad till en option vilket innebär att arbetsgivaren har ett företräde för en överenskommelse om patenträttigheterna med uppfinnaren, även kallad arbetstagaren. Denna överrenskommelse kan därmed innebära att arbetsgivaren blir berättigad hela eller delar av patenträtten eller ingen överlåtning av rättigheterna alls.
Lag24
Trainee
08.11.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.