Enligt 14 § förvaltningslagen (FL) har den som är part i ett ärende lov att anlita ett ombud eller ett biträde. Detta förutsätter att ombudet eller biträdet är lämpligt och att den enskilde måste medverka om myndigheten begär detta.
Är det så att ett ombud eller ett biträde agerar på ett sätt som myndigheten anser är olämpligt, så har myndigheten rätt att besluta om att personen inte längre får delta i ärendet (se 14 § st. 2 FL).
Vad är ett ombud eller ett biträde?
Med ett ombud menar man en fysisk person som har getts en fullmakt i syfte att föra talan i den enskildes ställe. Det betyder att du som enskild kan ge en fullmakt till någon annan som helt och hållet eller delvis för din talan. Det som kan vara bra att tänka på om du som enskild vill anlita ett ombud är att en myndighet får lov att begära att denne ska styrka sin så kallade behörighet (se 15 § FL). Om så är fallet ska en fullmakt ges skriftligt eller muntligt där ombudets namn och uppdragets omfattning ska framföras.
När man i stället talar om ett biträde brukar man syfta till en person som inte för talan utan snarare medverkar vid talans utförande. Det som kan vara viktigt att tänka på är att ett biträde endast kan agera när du som enskild är med, det vill säga att ett biträde inte kan föra din talan till skillnad från ett ombud. Även ett biträde kan endast vara en fysisk person.
Vad är en ombuds roll i ett ärende?
Om du anlitat ett ombud i ett ärende så ska all kommunikation ske med ombudet. Detta förutsätter dock att inget annat framgår av själva fullmaktsavtalet.
Vill du läsa mer om vilka rättigheter du har som enskild? Läs Kan jag begära en tolk vid en myndighetshandläggning?
Lag24
Trainee
19.07.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.