En upphovsrätt går att överlåtas av upphovsmannen. Grunden till att upphovsrätten går att överlåta är för att det är en förmögenhetsrätt och kan därför överlåtas fritt genom avtal. En överlåtelse kan vara att man överlåter hela eller endast delar av upphovsrätten. Att delvis överlåta upphovsrätten görs vid exempelvis förlagsavtal. När man överlåter hela upphovsrätten ska trots det upphovsmannens ideella rätt respekteras som återfinns i 3§ URL. Ett annat undantag är att följerätten går inte att överlåta då denna är personlig, vilket regleras i 26n-q§§ och 3§ URL. Det finns även speciella regler när det gäller överlåtelse som sker genom arv samt även när det sker genom utmätning och konkurser.
Allmänna principer för överlåtelse av upphovsrätt
En överlåtelse där upphovsrätten övergår gäller inte när det är en överlåtelse av endast exemplar och detta återfinns i 27§ 2 st. URL. Detta blir tydligt i kontexten att ett köp av en bok i en bokhandel inte innebär att köparen också erhåller upphovsrätten för det litterära verket.
Det finns även en möjlighet att överlåta något som inte är ett klart verk i nutid. Detta sker exempelvis om någon beställer ett porträtt och inkluderar i avtalet att köparen ska förvärva exemplaret alltså porträttet men också porträttets upphovsrätt.
Det är generellt sett viktigt att vara specifik vid överlåtelse och vid upphovsrätt så finns det en specifikationsgrundsats. Detta innebär att det ska vara tydligt vilka befogenheter som övergår genom överlåtelsen och om det är oklart så ska avtalet tolkas restriktivt vilket innebär att det blir till överlåtarens fördel exempelvis att befogenheterna övergår inte till förvärvaren om det inte är tydligt i avtalet.
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.