Säljvägran alltså att en leverantör vägrar att sälja till en återförsäljare eller göra en affärsförbindelse med återförsäljaren som efterfrågar de varor och tjänster leverantören har är i grunden helt tillåtet enligt konkurrensrätten. Diskriminerande villkor som innebär att leverantören ger olika villkor för likvärdiga transaktioner är också tillåtet i konkurrensrätten. Detta grundar sig i avtalsfrihet.

Mer om säljvägran

Att säljvägran är tillåten normalt sätt enligt konkurrensrätten gäller både för EU konkurrensrättslig nivå samt för en nationell nivå i svensk rätt. Grunden till en tillåtet säljvägran är avtalsfriheten, vilket innebär att säljaren ska kunna välja fritt vilka kunder den vill ha. För att det ska bli konkurrensrättsliga problem med säljvägran så krävs det att det finns grunder i ett otillåtet avtal eller något annat typ av samarbete mellan andra företag eller att det annars kan bedömas som ett missbruk av dominerande ställning. Det finns också en kontraheringsplikt som kan uppstå för de som har monopol eller kvasimonopol, vilket innebär att företaget i fråga kan ha begränsad avtalsfrihet och är skyldig att avsluta vissa avtal.

Mer om diskriminerande villkor

Den tydligaste formen av diskriminerande villkor är om det är prisdiskriminering, vilket innebär att leverantören ger olika priser eller rabatter till olika återförsäljare trots att dessa återförsäljare är i likvärdiga situationer. Tillfällen då detta kan vara otillåtet är om leverantören inte helt självständigt tar beslut om att tillämpa olika priser eller olika affärsvillkor gentemot de olika återförsäljarna och att leverantören då har en dominerande ställning.

När kan säljvägran och diskriminerande villkor vara otillåtet

Det kan vara otillåtet när det faller inom samordnat förfarande eller om det sker kollektiva bojkottåtgärder exempelvis om det är en organiserad säljvägran.

Lag24
Trainee
09.10.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.