Vad gäller samarbeten som sker inom koncerner så är huvudregeln att dessa inte är konkurrensbegränsande. Detta grundas på att det i EU och i Sverige finns en princip som innebär att man ska se en koncern som en ekonomisk enhet. Därför så är koncerninterna avtal som sker antingen mellan moderbolag och dotterbolag eller som sker mellan dotterbolag och dotterbolag tillåtna. Detta kan vara avtal som handlar om prissättning eller funktionsuppdelning.
När kan det vara konkurrensbegränsande för samarbete inom koncerner
Koncerninterna avtal är tillåtna men detta gäller endast om dotterbolaget i fråga inte har någon egen frihet att bestämma över sitt handlande. Så om dotterbolaget har frihet att bestämma över sitt handlande själv så innebär det att ett avtal som handlar om exempelvis prissättning mellan moderbolaget och dotterbolaget skulle vara otillåtet. Det kan alltså vara konkurrensbegränsande om det finns ett företag inom koncerner som har en ekonomiskt självständig ställning som gör att företaget är oberoende i dess beslutsfattande trots att det finns ett ägarförhållande.
Vem hålls ansvarig
Vid koncerner är det moderbolaget som hålls ansvarig. Detta innebär att om ett dotterbolag som agerar osjälvständigt och följer sina instruktioner och begår överträdelser av konkurrensbestämmelser blir moderbolaget ansvarig. Därför kan även ett moderbolag som är internationellt hållas ansvarig för konkurrensbegränsningar som skett genom dotterbolag som finns inom EU. Men presumtionen att det är moderbolaget som hålls ansvarig kan dock motbevisas.
Läs mer här om de andra typerna av avtal som antingen kan vara konkurrensbegränsande eller inte och vilka villkor som krävs för detta.
Lag24
Trainee
09.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.