Inom konkurrensrätten kan man erhålla eller kräva skadestånd och detta grundar sig på konkurrensskadelagen (KSL). Det föreligger därför en skadeståndsskyldighet om det har skett överträdelser av de förbud som finns gentemot konkurrensbegränsande avtal eller vad gäller missbruk av dominerande ställning. Detta enligt förbuden som återfinns unionsrätten eller genom den svenska konkurrenslagen.
När har man rätt till skadestånd
När man har rätt till skadestånd eller inte och vem som har rätt till skadestånd återfinns i 2 kap. 1§ i Konkurrensskadelagen. De som kan kräva skadestånd är alla fysiska eller juridiska personer som har lidit skada av en överträdelser enligt konkurrensreglerna. Detta kan vara såväl europeiska som svenska konkurrensregler. Den person som har rätt att kräva skadestånd har då en rätt att kräva en full ersättning för den skada som den lidit. Skadan måste ha skett uppsåtligen eller av oaktsamhet enligt svensk lag.
Syftet med en skadeståndsskyldighet inom konkurrensrätten
Det som är själva syftet med att man kan bli skadeståndsskyldig vid överträdelse av konkurrensrätten är för att det ska kunna bidra till private enforcement. Med detta menas att man ska främja lagstiftningens effektiva genomslag i själva praktiken och detta ska göras genom att företag kan använda de konkurrensrättsliga reglerna till sin egna fördel. Detta gör att företagen då bidrar till efterlevnaden av de konkurrensrättsliga bestämmelserna och även komplimenterar konkurrensmyndigheternas kontroll. Så väl kommissionens ingripanden men även nationella konkurrensmyndigheter. Syftet med skadeståndsansvar ska därigenom användas även preventivt.
Vem bedömer om någon har en skadeståndsskyldighet
Det är Patent- och marknadsdomstolen (PMD) som gör bedömningen om skadeståndsskyldigheten föreligger eller inte. Men det kan i senare skede även appliceras och bedömas av allmän domstol om det är rättstvister. Vad gäller just kartellöverträdelser så finns det en omvänd bevisbörda, alltså att det finns en presumtion att kartellöverträdelserna har orsakat skada, se 3 kap. 4§ KSL.
Lag24
Trainee
09.10.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.