Vad händer om man upptäcker att en anställd stjäl för arbetsplatsen? Det kan handla om en anställd som tar pengar ur kassalådan och växelkassan eller som tar med sig produkter hem. Kan sådant beteende utöver att vara brottsligt utgöra grund för avskedande? Vilka brotträttsliga och arbetsrättsliga konsekvenser får detta agerande? Läs vidare så reder vi ut detta.
Straffrättsliga konsekvenser
Att olovligen ta något ur annans besittning i syfte att tillägna sig det är stöld om tillgreppet innebär skada för den drabbade (8 kap. 1 § Brottsbalken). Har en arbetstagaren stulit pengar ur t.ex. kassan föreligger en ekonomisk skada. Utöver brott kan brotten förskingring (10 kap. 1 § BrB) eller trolöshet mot huvudman (10 kap. 5 § BrB) ha begåtts.
Hur arbetstagarens handlingar beaktas rent straffrättsligt beror på vilken ställning denne har. Brotten förskingring och trolöshet mot huvudman kännetecknas av att gärningspersonen i fråga har missbrukat ett förtroende eller att gärningen har begåtts i en situation som kräver behov av lojalitet. Förskingring föreligger om gärningspersonen har en självständig ställning för att förvalta eller redovisa egendom och tar egendom som han eller hon har fått egendom i besittning för någon annans räkning. Trolöshet mot huvudman föreligger om gärningspersonen har intagit en särskild maktställning, missbrukat sitt förtroende och medför att huvudmannen (arbetsgivaren) drabbas av ekonomisk skada.
Arbetsrättsliga konsekvenser
Ett avsked är en uppsägning av ett anställningsavtal med omedelbar verkan. En arbetstagare får avskedas av arbetsgivaren om denne grovt har åsidosatt sina skyldigheter mot arbetsgivaren. Vad som innefattar ett grovt åsidosättande av skyldigheter är avsiktliga eller grovt vårdslösa beteenden som inte ska behöva tålas i något kontraktsförfarande. Av Arbetsdomstolen dom i målet AD 2015 nr. 22 framgår att stöld som riktar sig mot arbetsgivaren och som sker på arbetsplatsen utgör grund för avsked. Grunden för avskedandet är att den som är arbetstagare missbrukar arbetsgivarens förtroende.
Det är viktigt att notera att ett avsked inte får grundas på händelser som arbetsgivaren har känt till i mer än två månader (18 § st. 2 Lag om anställningsskydd). Ett avsked måste vidare vara skriftligt (19 § st. 1 Lag om anställningsskydd).
Lag24 Trainee
10.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.