Vad händer när det efter ett dödsfall upptäcks att det finns en felskrivning i testamentet? Det kan vara ett personnummer som har angetts fel eller att ett namn är felstavat. Vad händer om testatorn Anna i sitt testamente skrivit att kvarlåtenskapen ska tillfalla solrosens idrottsförening, men det rätta namnet på föreningen är solrosens bollklubb. Och är testamentet giltigt om testatorn Bertil skrivit fel registreringsnummer på det fordon som han i testamentet skriver ska tillfalla hans barnbarn? Läs vidare så reder vi ut denna fråga.
Ett testamente kan vara giltigt trots felskrivning eller förväxling
Det finns en specialregel som anger att om testatorn på grund av felskrivning eller annat misstag givit testamentet annat innehåll än det som åsyftats ska testamentet ändå ska verkställas om det går att utröna den rätta meningen av testamentet (se 11 kap. 1 § Ärvdabalk (1958:637), förkortad “ÄB”).
Man får göra en tolkning utifrån testatorns felskrivning och försöka utröna testatorns faktiska vilja. Handlar det bara om slarviga felskrivningar kan viljan ofta utläsas trots att allting inte är korrekt stavat. Vid felskrivningar och förväxling tolkas testamentet om i enlighet med testators vilja. Har testator använt termer och uttryck med annan innebörd än vad testator trott kan även detta korrigeras genom en ubjektiv tolkning.
För att utröna testators faktiska vilja måste man ha vetskap om de faktiska felskrivningarna och relationerna mellan testatorn och arvingarna. Går det att göra en tolkning av testatorns vilja är alltså testamentet fortfarande giltigt. Det är viktigt att notera att det för en sådan omtolkning krävs att det måste vara möjligt att utröna testators verkliga vilja: det är inte möjligt att använda sig av en hypotetisk vilja eller dra nytta av presumtionsregler.
Lag24 Trainee
28.08.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.