Staten har en stark ställning jämfört med den enskilde skattebetalaren. Därför blir rättssäkerhetssynpunkterna särskilt framträdande vid tolkning av skattelag. Det finns en relativt väletablerad uppfattning om rättekällornas inbördes förhållanden och vilka tolkningsmetoder som bör användas: Något förenklat kan sägas att metoden är följande. Är lagtexten klar ska den följas. Är den inte klar och tydlig kan dess tillämpning ha klarlagts genom en prejudicerande dom i Högsta förvaltningsdomstolen. I andra fall får man företa en tolkning där ledning söks i förarbetena och andra rättskällor.
Lagtext har klart företräde gentemot andra rättskällor
Är lagtexten lättbegriplig och klar är den lättare tillgänglig för den stora mängden skattebetalare, än förarbeten och prejudikat. För den enskilde kan en till själva lagtexten starkt bunden rättstillämpning utgöra en garanti för rättssäkerhet. I första hand företar man en språklig analys av lagtexten.
Förarbetena ska användas i andra hand
Är en lagregel innehåll oklart frågar man sig vanligen först vad författaren åsyftat. Lagstiftarens syfte framgår av lagens motiv (förarbeten). Det är endast vissa förearbeten beaktas. Dessa är kommittébetänkandet, propositioner och riksdagsutskottets betänkande. I första hand beaktas vad skatteutskottet har sagt. Utskottet står nämligen närmast det lagstiftande organet (riksdagen). Har inte utskottet opponerat sig mot (dvs motsatt sig) de synpunkter på lagens tolkning, som framförts i propositionen, antas det ha godtagit dem.
Skatteverket och förvaltningsdomstolarna följer ofta motivuttalanden. Är en tolkningsfråga oklar är det enkelt att se efter om något motivuttalande kan ge ledning. Motivuttalanden brukar återges i skattehandböcker och annan skatterättslig litteratur. Genom att följa motivuttalanden bidrar myndigheterna till en enhetlig rättstillämpning. Vidare har Högsta förvaltningsdomstolens domar ofta förarbetsuttalanden anförts som stöd för den valda tolkningen.
Lag24 Trainee
10.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.