Tvångslicens kan utfärdas under särskilda tillfällen där någon annan än patentinnehavaren får utnyttja uppfinningen utan patentinnehavarens tillstånd. Patenthavaren får dock ersättning för att uppfinningen används. Patentinnehavaren får också själv fortsätta att utnyttja uppfinningen och får även meddela licens till andra. Tvångslicens kan utfärdas av domstol och dessa ärenden handläggs av Patent och Marknads Domstolen (PMD). Tvångslicens regleras i 6 kap PL och 7 kap. i Växtförädlarrättslagen. Att dessa ärenden ska utfärdas av domstol och handläggas av PMD är lagstadgat och återinns i 65§ PL. Patentlagen har även bestämmelser gällande de allmäna förutsättningarna samt de specialla förutsättningarna som gäller för att meddela tvångslicens.
Allmäna förutsättningar
De allmäna förutsättningarna regleras i 49-50§§ PL. Dessa innefattar bland annat att den som ska utnyttja uppfinningen ska antas göra detta på ett godtagbart sätt och på ett sätt som är i enlighet med licensen. Det finns även ett krav att det ska har försökt att få en frivillig licens innan de ansöker om tvångslicens.
Speciella förutsättningar
Var gäller de speciella förutsättningarna så regleras dem i 45-48§§ PL. De innefattar blandanat krav på att det ska ha gått 3 år från att patenten meddelades och även 4 år från ansökan för patent gjordes. Utöver detta finns det krav på att uppfinningen inte utövas i skälig utsträckning i Sverige och att det inte finns någon godtarbar anledning till varför uppfinningen inte utövas. Dessa krav återfinns i 45§ PL. Resterande bestämmelser finns bland annat hänvisningar till allmänt intresse i 47§ PL.
Processen för tvångslicens
PMD meddelar tvångslicens och det är dem som gör bedömningen om tvångslicens ska meddelas eller inte. Förutsättningarna är att såväl allmänna förutsättningar som särskilda förutsättningar är uppfyllda. PMD beslutar även hur själva utnyttjandet ska ske och alla övriga villkor för tvångslicensen. Det är dock inte lagstadgat hur mycket ersättning patentinnehavaren ska få men det ska vara en rimlig ersättning.
Läs mer om fler inskränkningar i ensamrätten för patent här.
Lag24
Trainee
08.12.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.