Flera uppfinningar som får patenträttsligt skydd skapas av arbetstagare. Detta är arbetstagare som arbetar i en privat eller offentlig tjänst. Vem som erhåller rättigheterna för de uppfinningarna som skapas inom ett arbetsförhållande är viktiga och bestämmelserna kring detta återfinns i lag (1949:345) om rätten till arbetstagares uppfinningar, vilket även förkortas LAU. Det finns motiveringar kring varför den som skapat uppfinningen bör vara den som erhåller rättigheterna men det finns även logik i att företag bör kunna utnyttja deras anställdas uppfinningar för annars hade det inte varit lönande att bedriva och finansiera sådan verksamhet.

Utgångspunkten när uppfinningar skapas i ett anställningsförhållande

Utgångspunkten är att det är arbetstagaren själv som har rätt till den uppfinningen som personen i fråga har skapat, se 2 § LAU. Detta är dock endast en utgångspunkt som kan ändras beroende av uppfinningens anknytning till arbetstagarens arbetsgivares verksamhet. Vilket i sin tur kan innebära att arbetstagaren som skapat uppfinningen kan bli skyldig att dela med sig av rätten i olika hög grad. Hur mycket uppfinnaren behöver dela med sig av rätten beror på om det gäller forskningsuppfinningar, andra tjänsteuppfinningar eller övriga uppfinningar. Mer om detta återfinns i 3 § 1-3 st. LAU och en artikel här.

Vad gäller efter övergång

När det sker en rättsövergång som är grundad enligt lag eller andra regler så är det slutgiltigt. Rättsförvärvet är fullständigt vilket innebär att företaget som nu erhåller rätten har en fullständig dispositionsrätt så det kan utnyttja uppfinningen arbetstagaren har skapat men de har också rätt att överlåta rätten till någon annan. En ny överlåtelse kan vara hel eller delvis så det kan exempelvis vara en försäljning eller licensiering av rätten. Företaget innehar fortfarande rättigheterna till uppfinningen även om arbetstagaren som skapat den slutar på arbetsplatsen.

Läs mer här om vad som bedöms vara en uppfinning inom patenträtten.

Lag24
Trainee
08.11.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.