Svenska arbetstagare har ett starkt skydd för sin anställning. Enligt 7 § lagen (1982:80) om anställningsskydd (“LAS”) ska en uppsägning vara sakligt grundad. Ett exempel på en saklig grund kan vara att en arbetstagare har begått ett brott. Ett brott behöver inte vara riktat mot en arbetsgivare för att en uppsägning ska vara möjlig.
En abetstagare som begår ett brott utanför sin tjänst kan skada arbetsgivares förtroende för denne samt allmänhetens förtroende för arbetsgivaren och därmed ligga till grund för en uppsägning. Av Arbetsdomstolens rättspraxis framgår att man ska göras en helhetsbedömning i varje enskilt fall för att avgöra om saklig grund för uppsägning har förelegat. Man ska göra en intresseavvägning mellan arbetstagarens intresse att behålla sin anställning och arbetsgivarens intresse att skilja arbetstagaren från denna göras.
Ett brott begånget utanför tjänsten leder inte automatiskt till uppsägning
När en arbetstagare har blivit uppsagd för att denne har begått ett brott utanför sin tjänst beaktar arbetsdomstolen brottets karaktär och art. Brott, såsom narkotikabrott, sexualbrott och våldsbrott bedöms på liknande sätt. Av arbetsdomstolens praxis framgår att ett brott inte alltid behöver utgöra saklig grund för uppsägning. Brottet kan dock, tillsammans med en annan omständighet t.ex. att allmänhetens förtroende till arbetsgivaren har skadats, utgöra saklig grund för uppsägning.
Lag24 Trainee
17.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.