Svenska arbetstagare har ett starkt skydd för sin anställning. Enligt 7 § lagen (1982:80) om anställningsskydd (“LAS”) ska en uppsägning vara sakligt grundad. Ett exempel på en saklig grund kan vara att en arbetstagare har begått ett brott. Ett brott behöver inte vara riktat mot en arbetsgivare för att en uppsägning ska vara möjlig. En abetstagare som begår ett brott utanför sin tjänst kan skada arbetsgivares förtroende för denne samt allmänhetens förtroende för arbetsgivaren och därmed ligga till grund för en uppsägning.
Uppsägning kan endast ske i undantagsfall
När det gäller samarbetsproblem sker en avvägning mellan arbetsgivarens och arbetskamraternas intresse av harmoni på arbetsplatsen och den berörde arbetstagarens behov av trygghet i anställningen. Arbetsgivaren får räkna med särdrag hos sina anställda.
Enligt förarbetena är samarbetsproblem i allmänhet inte en saklig grund för uppsägning och kan i princip aldrig få ett avsked som följd. För att det ska anses skäligt att säga upp krävs att samarbetssvårigheterna är av mycket allvarlig art. Det krävs i regel att problemet i någon nämnvärd utsträckning har påverkat arbetsgivarens verksamhet. Detta räcker alltså inte med en uppretad sinnesstämning mellan olika anställda. Dock betraktas samarbetssvårigheter som innefattar våld eller hot om våld normalt som så allvarliga att de godtas som grund för uppsägning eller avsked.
Lag24 Trainee
17.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.