Uppsägningstiden som både arbetsgivare och anställda ska iaktta är minst en månad. Utöver det har anställda rätt till längre uppsägningstid beroende på hur lång anställningstid man har för arbetsgivaren. Om anställningstiden är
0 – 2 år: 1 månad
2 – 4 år: 2 månader
4 – 6 år: 3 månader
6 – 8 år: 4 månader
8 -10 år: 5 månader
10 år eller mer: 6 månader.
Uppsägning eller avbrytande i förtid av en provanställning ska meddelas två veckor i förväg.
Att beräkna anställningens längd
Uppsägningstiden en anställd har rätt till beror alltså till stor del på anställningens längd. När denna beräknas gäller följande. Om den anställde byter mellan två arbetsgivare som vid tillfället tillhör samma koncern, får tiden hos den första arbetsgivaren räknas med för den andra. Detsamma gäller om arbetstagaren byter anställning i samband med en konkurs eller vid en så kallad verksamhetsövergång. Om den anställde gör flera sådana övergångar kan anställningstiderna hos alla arbetsgivarna läggas samman.
För anställda som är föräldralediga och sägs upp på grund av arbetsbrist börjar inte uppsägningstiden förrän denne återupptar arbetet, helt eller delvis, eller när den anställde skulle ha återupptagit arbetet enligt vid uppsägningen gällande anmälan om föräldraledighet.
Lön under uppsägningstid
Under uppsägningstiden har man rätt att behålla lön och förmåner även om man får andra uppgifter, eller inga uppgifter alls. Om arbetsgivaren meddelat att man inte behöver stå till förfogande kan denne dock dra av inkomster man fått via annan anställning, eller inkomster man uppenbart kunde förvärvat i godtagbar annan anställning.
Andra villkor i kollektivavtal
Det är tillåtet att i ett centralt kollektivavtal komma överens om andra uppsägningstider än de i lagen om anställningsskyd. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller för den enskilda anställningen eftersom det kan skilja mellan olika kollektivavtal.
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.