En fullmakt är en trepartsrelation mellan fullmaktsgivaren (huvudmannen) som ger en fullmakt till fullmäktige (mellanmannen) att företa en rättshandling i fullmaktsgivarens namn med Tredje man. En fullmakt är alltså när en person rättshandlar för någon annans räkning med Tredje man. Detta vill säga att själva avtalet sluts mellan fullmaktsgivaren och Tredje man.  

En fullmakts ansvarsområde

Som ovan nämnt innebär en fullmakt att rättshandla för någon annans räkning. Att be någon att inhandla en vara för dig är därmed ett fullmaktsförhållande som regleras av Avtalslagen (1915:218). Detta skulle bland annat kunna aktualiseras om du som fullmaktsgivare inte har möjlighet att närvara vid ett köp på grund av till exempel geografiska avstånd eller sjukdom. En fullmakt skulle även kunna användas för dig som arbetar som butiksbiträde och säljer varor för butiken, en så kallad Ställningsfullmakt. Ytterligare ett exempel är att skriva en framtidsfullmakt genom att utse en person som ska ta hand om dina angelägenheter om du i framtiden inte själv kan ta hand om dessa. 

viktigt att tänka på

I en fullmaktsrelation kan det vara viktigt att tänka på att man särskiljer mellan en fullmäktiges Befogenhet och behörighet. Det vill säga vad en fullmäktige får göra och vad en fullmäktige kan göra. En fullmäktiges behörighet och befogenhet kan även se olika ut beroende vilken form av fullmakt som faktiskt föreligger. Detta innebär att du som fullmaktsgivare bör fundera på vad som faktiskt ska ingå i en fullmakt samt vilken form av fullmakt som passar bäst för situationen ifråga innan du väljer att ingå i en fullmaktsrelation. På så sätt minimeras risken att bli bunden av ett avtal som du inte önskar.


Läs mer om vad innebärs en kombinationsfullmakt.

Ursprung §: Lag om framtidsfullmakter, LFF

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.