Ett skadestånd är en form av ekonomisk kompensation som du som skadelidande kan begära när en skada har inträffat och att denna skada har orsakats av någon annan. Den part som lider av en skada brukar benämnas som den skadelidande och den som utför en handling som skadar någon annan brukar kallas för den skadevållande.
Utgångspunkten är att den skadevållande parten ska ersätta den skada som den skadelidande utsatts för. Man menar här att den skadelidande ska försättas i samma ekonomiska position som om skadan aldrig hade inträffat. Det finns dock några olika saker man behöver tänka på, nedan kan du läsa om dessa.
allmänt om skadeståndsrätten?
Skillnad mellan inomobligatoriskt och utomobligatoriskt skadestånd!
Man skiljer mellan ett inom- eller utomobligatoriskt skadestånd.
När man talar om inomobligatoriskt skadestånd menar man ett handlande som sker inom en avtalsrelation. Ett utomobligatoriskt skadestånd handlar istället om skador som sker utanför ett kontraktsförhållande.
Beroende på vilken form av skada som föreligger tillämpas olika lagar men vanligt förekommande för ett skadestånd inom ett kontraktsförhållande är avtalslagen eller köplagen, medan det är skadeståndslagen som tillämpas när skadan rör ett utomobligatoriskt skadestånd.
Skillnad på olika skador!
Det som kan vara bra att tänka på är att man brukar dela in skadorna i olika kategorier. Dessa är personskada, sakskada, ren eller allmän förmögenhetsskada och kränkning. Till exempel så utgör en personskada fysiska och psykiska skador på en person medan en sakskada omfattar en skada på att en sak har förstörts.
Vad betyder culpa-regeln?
För att man ska bli skadeståndsskyldig krävs det något som kallas för culpa. Detta innebär att den skadevållande agerat på ett oaktsamt och vårdslöst sett.
När man gör en bedömning om det föreligger ett så kallar culpöst och vårdslöst handlande brukar man behöva göra en bedömning av de omständigheter som föreligger vid handlandet. Bland annat kollar man här på om man agerat aktsamt, om det finns flera skadevållare eller om de finns några särskilda omständigheter att ta hänsyn till. Man gör alltså en bedömning från fall till fall.
Vill du läsa mer om skadeståndsrätten? Läs Vilka olika typer av skador kan jag få ersättning för?
Lag24
Trainee
04.08.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.