Indirekta skatter kallas de skatter som inte samlas in direkt från den som berörs av den. Till gruppen indirekta skatter räknas mervärdesskatt (moms), punktskatter och tull.

Mervärdesskatt (moms)

Moms är en indirekt konsumtionsskatt. Istället för att konsumenten betalar skatten direkt läggs momsen på priset av varan eller tjänsten och betalas in av en beskattningsbar person, det vill säga näringsidkaren. Denne får sedan dra av momsen på sina kostnader och betalar därmed inte skatten i praktiken. Den svenska Mervärdesskattelagen styrs av Mervärdesskattedirektivet som är gemensamt för EU. Syftet med direktivet är att uppnå samordning mellan momssystemen på EU:s inre marknad, men det finns visst utrymme för medlemsstaterna att själva bestämma, till exempel vilka procentsatser som ska gälla.

Moms tas i Sverige ut med 25% för de flesta varor och tjänster. För vissa transaktioner är momssatsen dock 12% och för andra 6%. Mer om detta kan läsas här. Vissa varor och tjänster är helt undantagna från moms.

Punktskatter

Punktskatter är skatter som lagts på vissa specifika varor eller varugrupper. Detta kan vara för att ge staten inkomster eller för att styra konsumtion eller beteenden. Klassiska punktskatter är alkohol- och tobaksskatt och bensinskatt. Punktskatten är indirekt på så sätt att den betalas in av den som producerar varan men läggs på priset för köparen.

Tull

Som medlem i EU ingår Sverige i EU:s tullunion. Tullavgifter tas därför inte ut på varor som importeras från ett annat EU-land. Tull betalas däremot av den som importerar varor till Sverige från ett land utanför EU. Hur mycket tull som ska betalas bestäms av varans klassifikation, dess ursprung och dess värde.

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.