Moms, mervärdesskatt, är en indirekt, transaktionsbaserad, form av skatt på konsumtion. Som indirekt skatt betalas den in till Skatteverket av näringsidkare men det är konsumenten som till slut beskattas i form av ett pålägg på priset som betalas i handeln.
Idén med moms är att det ska vara en enkel och neutral form av beskattning som inte belastar näringslivet mer än nödvändigt. Detta genom att en rak och för de flesta fall lika stor procentsats, baserad på transaktionsvärdet, tas ut för alla transaktioner och med möjlighet för beskattningsbara personer att få tillbaka den inbetalda momsen, så kallad momsneutralitet.
Lagstiftning
Inom EU regleras momsen genom mervärdesskattedirektivet som alla länders lagstiftning ska följa, med utrymme för att göra vissa undantag. I Sverige regleras momsen framför allt genom mervärdesskattelagen.
Beskattningsbara personer
De som är skyldiga att betala in moms till Skatteverket, och därmed också kan återfå den, kallas beskattningsbara personer. Registrering av momsskyldighet görs genom en ansökan till Skatteverket. I vissa fall kan man frivilligt ansöka om att betala moms i sin verksamhet. Mer om kriterierna för att räknas som beskattningsbar person finns att läsa här.
Beskattningsbara transaktioner
Moms tas ut vid tillhandahållande av varor respektive tjänster. Alla transaktioner i värdekedjan beskattas fram till och med försäljning till konsumenten.
Rätten till återbetalning
Momssystemet bygger på att beskattningsbara personer betalar in moms på momsbelagda intäkter och får tillbaka moms på utgifter. Denna rätt att få tillbaka inbetald moms är en central princip. Mer om detta kan läsas här.
Beskattningsunderlaget
Moms tas ut som en procentsats på den ersättning som lämnats i utbyte mot varan eller tjänster. Mer om hur detta beräknas står här.
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.