En provanställning innebär att arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om att anställningen under en inledande period kan bli föremål för uppsägning av båda parter utan särskilda skäl. Det förutsätts att en tillsvidareanställning är aktuell men att arbetsgivaren först vill bedöma arbetstagarens lämplighet för tjänsten.

Provanställning kan regleras i kollektivavtal

Provanställningar är reglerade i lag men i kollektivavtal kan man komma överens om andra villkor. Om man omfattas av ett kollektivavtal är det därför viktigt att ta reda på vad som gäller den specifika anställningen.

Övergång till tillsvidareanställning

Provanställning ska avtalas om innan anställningen påbörjas och prövoperioden får vara i högst 6 månader. Om anställningen fortsätter utöver 6 månader så övergår den automatiskt till en tillsvidareanställning utan att detta behöver bekräftas av någon part. För att anställningen inte ska fortsätta tillsvidare måste detta alltså meddelas innan provanställningen tagit slut. Man kan dock under prövoperioden komma överens om att en form av anställning, exempelvis en tidsbegränsad anställning, ska följa efter prövoperiodens slut.

Att säga upp en provanställning

Om arbetsgivaren vill avbryta en provanställning i förtid eller vid prövoperiodens slut ska denne ge besked till den anställde minst två veckor innan uppsägningen. Om den anställde är medlem i fackförening ska den lokala arbetstagarorganisationen också meddelas. Både den anställde och lokala facket har då rätt till överläggning om beslutet. Arbetsgivaren får dock i princip avsluta anställningen på vilka grunder som helst så länge de inte bryter till exempel diskrimineringslagstiftningen eller kränker föreningsrätten. Detta kan vara till exempel om uppsägningen kan ses som bestraffning för den anställdes fackliga engagemang.

Skäl för provanställning

Det finns inga egentliga krav på arbetsgivaren för att få tillämpa provanställningar utom i fall då det kan sägas vara ett uppenbart missbruk för att undvika tillsvidareanställningar. I ett fall då en person hade arbetat många år med samma arbetsuppgifter som i den nya anställningen, och referenser kunde inhämtats, ansåg Arbetsdomstolen att provanställning var så uppenbart omotiverat att det utgjorde ett missbruk av anställningsformen.

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.