För att en arbetsgivare ska få säga upp personal ska uppsägningen vara sakligt grundad. Den ska vara skriftlig och ges till arbetstagaren personligen eller, om det vore oskäligt att kräva, skickas med rekommenderat brev. Tidsmässigt anses uppsägning ha skett när arbetstagaren får del av uppsägningen alternativt 10 dagar efter att ett rekommenderat brev lämnats till posten. Om arbetstagaren är på semester kan uppsägning ske tidigast dagen efter semesterns slut. Vid föräldraledighet beräknas uppsägningstid antingen när arbetstagaren återgår i arbete eller när denne skulle återgått enligt den anmälan om föräldraledighet som gällde när uppsägningen skedde.

Den anställde har rätt att begära att arbetsgivaren uppger skälen för uppsägningen och har också rätt att få dessa skriftligen.

Skäl för uppsägning

Arbetsgivarens skäl att säga upp en arbetstagare kan i huvudsak delas in i två kategorier, arbetsbrist och personliga skäl. Arbetsbrist är ett rättstekniskt begrepp som inte behöver betyda att det bokstavligen är brist på arbetsuppgifter. Det används när uppsägningen, i motsats till vid personliga skäl, beror på ekonomiska eller organisationska skäl snarare än på faktorer hos den anställde som person. Du kan läsa mer om dessa olika grunder för uppsägning här.

Uppsägningstid

Uppsägningstiden kan bestämmas genom kollektivavtal och det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller för den specifika anställningen. Som utgångspunkt gäller beror minsta uppsägningstid på anställningens längd enligt nedan:

Om anställningen varat:

0 – 2 år: 1 månad

2 – 4 år: 2 månader

4 – 6 år: 3 månader

6 – 8 år: 4 månader

8 -10 år: 5 månader

10 år eller mer: 6 månader.

Arbetstagares rättigheter vid uppsägning

Vid uppsägning ska arbetsgivaren informera arbetstagaren om hur denne ska gå tillväga för att bestrida uppsägningens giltighet eller utnyttja eventuell företrädesrätt till återanställning. Som huvudregel har arbetstagaren rätt att behålla lön och förmåner även om denne inte har några arbetsuppgifter. Här kan du läsa mer om rättigheter och skyldigheter under uppsägningstiden.

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.