Inom svensk avtalsrätt råder avtalsfrihet. Detta innebär att du som avtalspart kan avtala med vem du vill, när du vill och om vad du vill. Utgångspunkten är att dessa avtal bör ha ett acceptabelt syfte. En konsekvens av detta är att ett specifikt avtal kan sanktioneras av myndigheter eller beläggas med rättsliga påföljder. Vad händer då med avtal som inte har ett ”accepterat syfte”?
avtal som strider mot god moral (pactum turpe)?
Att ett avtal är att anses strida mot god moral, även kallat pactum turpe inom juridiska sammanhang, innebär kortfattat att avtalets syfte är såpass otvivelaktigt att man, genom rättsordningen, varken kan sanktionera eller ge en rättslig påföljd för avtalet. Man skulle kunna säga att avtal som strider mot god moral faller utanför vad som är att anses vara samhälleligt acceptabelt. Ett förekommande exempel på sådana är vissa avtal om illegalt pokerspel eller försäljning av sexuella tjänster.
Vilka är de rättsliga följderna av ett avtal som är pactum turpe?
En konsekvens av ett avtal som faller under kategorin pactum turpe är att rättsordningen inte genomdriver en rättslig process. Detta resulterar i att parterna själva får avgöra hur avtalet ska hanteras. Syftet är att man som stat vill lämna sina resurser till avtal vars syfte är att anses vara acceptabla i samhället. I praktiken innebär det alltså att avtal som strider mot god moral inte kan få hjälp från de svenska myndigheterna. Däremot, hindrar inte det den utsatta parten från att häva ett avtal eller begära skadestånd för avtalsbrott. Det som dock kan bli extra problematiskt i detta sammanhang är om en avtalad tjänst redan är utförd men inte betalad. Detta eftersom du som avtalspart då har svårt, att på en rättslig väg, fullgöra ett avtal.
Vill du läsa om ogiltiga avtalsformer? Läs Vad är egentligen ett ogiltigt avtal? eller Vilka rättsföljder kan ett ogiltigt avtal medföra?
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.