Avtalsrätten präglas av principen om avtalsfrihet, det vill säga rätten att avtala med vem man vill, när man önskar att sluta ett avtal och om vad man önskar att sluta ett avtal om. Avtalsrätten, är på så sätt ett uttryck av avtalsparternas fria vilja utan att behöva genomgå tvång eller linkande. Att bevara denna jämnvikt benämns som ekvivalensprincipen inom juridiken.
Ekvivalensprincipen består av två olika delar!
Ekvivalensprincipen handlar med andra ord om att det ska råda jämnvikt mellan prestationerna som avtalsparterna sluter ett avtal om. Man brukar dela in principen i två olika delar, ursprunglig obalans och uppkommen obalans.
Den första obalansen, den ursprungliga obalansen, handlar kortfattat om att det redan fanns en obalans när parterna skulle sluta ett avtal. Bland annat kan det handla om ett medvetet risktagande eller en gåva från en av parterna.
Den andra obalansen, den uppkomna obalansen, rör istället en obalans som skapas i samband med att avtalet sluts. Det skulle till exempel kunna handla om att en av avtalsparterna har fler fördelaktiga villkor än den andra avtalsparten vid avtalsslutet.
Ekvivalensprincipen likställs inte med jämkning
Det som kan vara bra att tänka på är att ekvivalensprincipen inte betyder att ett avtal ska jämkas per automatik om själva avtalet är i obalans. För att kunna jämka ett avtal behöver man göra en helhetsbedömning. För att läsa mer om hur man tolkar ett avtal se Hur tolkar och skriver man ett avtal?
Vid en bedömning om ett avtal är i obalans kan man bland annat se vad själva avtalet innehåller: Är villkoren i avtalet oskäliga? För att läsa mer om vad ett oskäligt avtal kan vara se (här). Man kan även fråga sig om det föreligger en gåva eller ett medvetet risktagande. Om det inte gör det kan man ta slutsatsen att själva avtalet kan vara ogiltigt. Notera dock att alla situationer ser olika ut och att man behöver göra en bedömning från fall till fall.
Är du intresserad av att läsa mer om vilken rättsföljd ett ogiltiga avtal kan ha? Läs Vilka rättsföljder kan ett ogiltigt avtal medföra?
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.