Alla har rätt att bedriva en näringsverksamhet i Sverige. Denna frihet är en grundläggande princip som är skyddad i våra grundlagar. Att begränsa rätten att driva en näringsverksamhet får endas göras för att skydda allmänna intressen och aldrig för att ekonomiskt gynna vissa personer eller företag (se 2 kap. 17 § Regeringsformen).

Ibland finns det dock situationer där man behöver inskränka denna rättighet eftersom man genom ett näringsförbud syftar till att förhindra dem som inte är lämpliga att bedriva en näringsverksamhet.

vad är ett näringsförbud?

Den som bedriver en näringsverksamhet, såsom ett aktiebolag, handelsbolag eller ekonomisk förening, och som grovt åsidosätter sina skyldigheter kan beläggas med ett för näringsförbud. Ett näringsförbud innebär kortfattat att du inte får lov att driva en näringsverksamhet längre. Att få ett näringsförbud omfattar även att man inte kan vara en ledamot i ett aktiebolag, en bolagsman i ett handelsbolag eller teckna firma.

Exempel på när man kan beläggas med ett näringsförbud kan vara att man begår ett brott (se 4 § i Lag om näringsförbud), att man underlåter att betala skatt m.m. (se 6 §), att man har blivit försatt i konkurs (se 5 §) eller att man åsidosätter konkurrensrättsliga bestämmelser (se 7; 9 §).

hur länge varar ett näringsförbud och vem kan få ett näringsförbud?

Enligt Lagen om näringsförbud kan den person som bedriver eller framträtt som ansvarig för en näringsverksamhet beläggas med ett näringsförbud (se 2 § i Lag om näringsförbud). I regel meddelas ett sådant beslut av allmän domstol och kan vara upp till allt mellan tre till tio år (se 35 §).

För att läsa Lagen om näringsförbud tryck här

Lag24 Trainee
06.07.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.