Ett avtal kan anses vara ogiltigt om en av avtalsparterna har haft eller har ett ‘svikligt förledande’. Det innebär att avtalsparten valt att genom svek vilseleda motparten eller någon annan. Vanligtvis sker detta på grund av att avsiktligt vilja vilseleda motparten genom att uppge oriktiga uppgifter eller genom att undanhålla information.

Svek genom felaktiga uppgifter 

Om en avtalspart, den som utför själva rättshandlingen eller den som mottar rättshandlingen, lämnar felaktiga uppgifter kan avtalet bli ogiltigt enligt 30 § AvtL. Det krävs att den som vilseleder genom sitt handlande dels är medveten om att den lämnar felaktiga uppgifter, dels är medveten om att motparten inte känner till de riktiga uppgifterna. Till exempel skulle det kunna handla om att en säljare avsiktligt uppger felaktig konstnär och tar ett överpris, till en motpart som har mindre kunskap om konst och därmed köper tavlan till ett överpris.

Svek genom att undanhålla information

Det som skulle kunna vara svårt att bedöma när det kommer till svikligt förledande är om var gränsen går när det kommer till vad man som avtalspart måste säga för att inte anses vilseleda motparten. Det vill säga vad är skillnaden mellan att ha ett svikligt beteende och vara en skicklig affärsman? 

För att kunna avgöra om en person har ett svikligt beteende brukar man se till att den som har en upplysningsplikt ska ha haft faktisk kännedom om förhållandet och att motparten inte har det. Vidare ska den som har upplysningsplikt insett att motparten inte har har denna kunskap samt att det inte är av betydelse för den. Till sist ska motparten kunna förvänta sig om att bli upplyst om ett visst förhållande. 

Orsakssamband mellan svek och handling

En förutsättning för att bestämmelsen ska kunna göras gällande är ett så kallat orsakssamband mellan själva handlingen och sveket. Det räcker till och med att motparten är i ond tro, såsom en av misstanke om oriktig uppgift för att rättshandlingen ska vara ogiltig. Finns inte ett orsakssamband, förblir avtalet giltigt. Ibland kan till och med situationen vara sådan att uppgiften inte är av såpass stor betydelse så att den omfattas av skyddet i 30 § AvtL


Läs mer om avtal som sluts genom tvång giltiga.

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.