För den som går i tankar om att flytta ihop med sin partner och bli sambo kan det vara klokt att sätta sig in i sambolagen. Sambolagen regler ägandet mellan sambor och blir aktuell ifall ni skulle välja att separera, eller om en av er går bort. Läs vidare så reder vi ut vad lagen innebär.

Likadelning av samboegendom

Under slutet av 80-talet instiftades sambolagen med huvudsyftet att skydda den ekonomiskt svagare parten i ett samboförhållande. Sambolagen är tillämplig på sambor, det vill säga två personer som ’stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll’ (1 § 1 st Sambolagen).

Något förenklat innebär sambolagen att värdet på gemensam samboegendom delas lika vid en separation. Med samboegendom avses bostad och bohag (till exempel möbler och hushållsmaskiner) som införskaffats för samboparet gemensamma användning (3 § Sambolagen). Att bostad eller bohag som införskaffats för gemensam användning är samboegendom medför att värdet av egendomen kan bli föremål för likadelning av samborelationens upplösning oavsett vem av samborna som har betalat för egendomen. Har exempelvis sambon A köpt en bostadsrätt med ansikten att bo i den tillsammans med sambon B utgör bostadsrätten samboegendom, trots att endast A är ägare till bostaden. Avgörande för klassificeringen av samboegendom är att egendomen förvärvats för gemensam användning, inte att båda har bidragit till egendomens finansiering och införskaffande.

Sambor kan friskriva sig från sambolagen genom avtal

Sambor kan avtala bort sambolagen och avtalat bort rätten till delning av värdet av samboegendom. Sambor, eller blivande sambor, kan avtala om att ingen bodelning överhuvudtaget ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen (9 § 1 st Sambolagen). På så sätt kan sambor själva bestämma vem som ska få vad vid en eventuell separation.

Lag24 Trainee
09.05.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.