Ålder
Ett grundläggande krav för ett adoptera är att man uppnått en ålder om 18 år (4 kap. 5 § Föräldrabalken ’FB’). Det finns ingen övre åldergräns, men de flesta som är över 42 år får inte ett medgivande för adoption då Socialstyrelsens rekommendationer att inte ge ett medgivande till någon som är äldre än 42 år.
Gift, sambo eller ensamstående
Makar och sambor kan adoptera, men som huvudregel bara tillsammans (4 kap. 6 § FB). Undantag görs dock för så kallad ’styvbarnsadoption’, det vill säga att en make eller sambo på egen hand med samtycke av sin make eller sambo får adoptera hans eller hennes barn (4 kap. 6 § 2 st FB). Gäller det inte en styvbarnsadoption får en make eller sambo endast adoptera ensam om den andra maken eller sambon vistas på okänd ort eller är varaktigt förhindrad att adoptera till följd av en psykisk sjukdom eller något annat liknande förhållande (4 kap. 6 § 2 st FB). Adoptionsländer har varierande krav på antalet år på om man ska ha varit gifta eller sambor.
Man kan adoptera som ensamstående. Vissa adoptionsländer har dock särskilda restriktioner för ensamstående eller tillåter inte ensamstående att adoptera alls.
Sökandes lämplighet
Vid bedömningen av om huruvida en adoption ska beviljas ska sökandes lämplighet särskilt beaktas. Hänsyn tas härvid till sökandens kunskaper och insikter om adoptivbarn och deras behov och den planerade adoptionens innebörd, sökandens personliga egenskaper och sociala nätverk och hälsotillstånd. Är sökande makar eller sambor ska även stabiliteten i relationen beaktas. Vid bedömningen av sökandes lämplighet är det enskilda barnets bästa utgångspunkten.
Läs mer om hur går en adoption inom Sverige till?
Lag24 Trainee
09.05.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.