Upphovsrättsligt skyddade verk kan uppkomma under ett anställningsförhållande där upphovsrätten antingen kan tillkomma arbetsgivaren och det företaget eller arbetstagaren och bara kan tillfalla arbetsgivaren genom allmän avtalsrätt. Dessa synsätt är olika internationellt men norden följer det senare där avtal, sedvänjor och branschpraxis är viktigt att ha i åtanke. Detta synsätt är tillämpbart då det finns inga uttryckliga lagregler vad som gäller på området.

Det som gäller är därmed att om inget är avtalat i det individuella avtalet mellan arbetsgivare och arbetstagare eller kollektivavtalet så ser man till branschens allmänna villkor och sedvänjor och det normala utnyttjandet av den typen av verk. Ett bra exempel är om en arbetstagare jobbar som journalist för en tidning, denna journalist skulle lika gärna jobba som frilansare om arbetsgivaren hade varit tvungen att förhandla och köpslå en överlåtning av upphovsrätten eller för att offentliggöra artiklarna som journalisten skrivit. Huvudregeln är dock att upphovsrätten övergår delvis till arbetsgivaren men detta innebär också att det finns grund för arbetsgivare och arbetstagare att båda få påtala intrång. En arbetstagare kan även hävda sin ideella rätt i enlighet med 3§ 3 st. URL. När en arbetstagare sedan lämnar sin anställning övergår upphovsrätten helt till arbetsgivaren. Det är dock inte möjligt att arbetsgivaren sedan kan överlåta sin rätt till någon annan i enlighet med 28§ URL. 

Det finns särskild reglering om ett datorprogram skapas under ett anställningsförhållande. Detta återfinns uttryckligen i direktivet 2009/24/EG samt 40a§ URL. Upphovsrätten för datorprogram har därmed huvudregeln att upphovsrätten tillkommer arbetsgivaren om inte något annat är avtalat. I Sverige så gäller det att både den ekonomiska och ideella rätten övergår till arbetsgivaren trots direktivet endast reglerar den ekonomiska rätten.

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.