Ibland kan man höra termen ”den offentliga verksamheten”. Denna term skulle kort kunna förklaras som en verksamhet som genomförs av staten och olika kommuner. Det skulle till exempel kunna handla om at ta in skatt eller andra avgifter i syfte att betala för sina utgifter.
Staten består av olika organ men är en juridisk person, till skillnad från kommunerna som utgör sin egna juridiska person. Att kommunerna och staten är juridiska personer medför att de kan sluta avtal eller vara part i en tvist. Men vilka olika offentliga organ har vi då i Sverige?
två olika kategorier av organ!
I Sverige brukar man dela upp de statliga och kommunala organen i två kategorier; beslutande politiska församlingar och myndigheter.
Den första kategorin, den beslutande politiska församlingen, består av organ som riksdagen, kommunalfullmäktige oh landstingsfullmäktige. Denna kategori är folkvald och är en relativt begränsad grupp.
Den andra kategorin, myndigheter, innefattar regeringen, domstolar och förvaltningsmyndigheter. En myndighets främsta uppgift skiljer sig lite beroende på vilket organ som utför själva uppgiften. Ser vi bland annat en domstol så är deras främsta uppgift att skipa rättvisa medan en förvaltningsmyndighets främsta uppgift är att förvalta (se 1 kap. 8 § Regeringsformen (RF)). Trafikverket, skatteverket och migrationsverket är tre exempel på sådan förvaltningsmyndighet.
Annan offentlig verksamhet
Det finns även andra organ som omfattas av den så kallade offentliga verksamheten. En skillnad till ovanstående organ är att denna kategori är något mer självständig från både stat och kommun. Det skulle till exempel kunna handla om en annan juridisk person, såsom ett bolag eller en stiftelse, eller en annan enskild person, såsom en ordningsvakt (se 12 kap. 4 § RF).
Vill du läsa mer om hur en förvaltningsrättslig process går till? Läs mer på Vad är en förvaltningsprocess?
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.