Att begära skadestånd innebär att du som skadelidande, det vill säga du som blivit utsatt för en skada, kan få en ersättning för den skada du lidit om den skadevållande vårdslöst eller med uppståt skadat den skadelidande.
Syftet är att du som lider av en skada ska försättas i samma ekonomiska ställning som du hade varit i om skadan inte hade inträffat. Nedan kommer du kunna läsa om olika typer om skador som du kan ansöka om vid ett utomobligatoriskt förhållande.
Vilka olika skador kan man begära ersättning för?
Vid ett utomobligatoriskt skadestånd, det vill säga utanför ett kontraktsförhållande, kan man få skadestånd av olika anledningar. Bland dessa har vi personskada, sakskada, förmögenhetsskada och kränkning. Tillämplig lag är skadeståndslagen (SkL).
Vad är en person- och sakskada?
I 2 kap. 1 § SkL står det skrivet att ”Den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar personskada eller sakskada skall ersätta skadan”.
Som namnen antyder så handlar en sakskada om att en sak förstörts och personskada om när en person skadat sig, fysiskt eller psykiskt. Det skulle till exempel kunna handla om att du cyklar på en fotgängare som bryter benet eller att du som cyklist cyklar på en annan cyklist där cykeln går sönder.
En sådan skada kan alltså ersättas av den som vårdslöst eller uppsåtligt handlar på ett sådant sätt som orsakar en person- eller sakskada.
vad omfattas av en förmögenhetsskada?
Inom skadeståndsrätten talar man om allmän förmögenhetsskada eller ren förmögenhetsskada.
När det kommer till den allmänna förmögenhetsskadan avses sådan ekonomisk skada som är ett resultat av att du skadat dig fysiskt. Det skulle till exempel handla om eventuell sveda eller värk.
Med en ren förmögenhetsskada syftar man på en ekonomisk skada som uppkommer utan samband med att någon lider person- eller sakskada (se 1 kap. 2 § SkL). Men för att en sådan skada ska kunna ersättas finns det ett krav på att skadan sker genom ett brott (se 2 kap. 2 § SkL).
Vill du läsa om vad det är för skillnad mellan ett inom- och utomobligatoriskt skadestånd? Läs Inomobligatoriskt eller utomobligatoriskt skadestånd?
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.