Ibland kan det vara så att en säljare, medvetet eller av misstag, sålt en och samma vara två gånger. Det vill säga att en säljare har sålt samma vara till två olika köpare. Inom juridiken brukar man benämna detta som tvesala. Det som kan vara problematiskt i dessa situationer är vilken köpare som har rätt till varan som båda ”köpt” genom avtal?
Vilken köpare har rätt till varan?
Från början brukade man hänvisa till Handelsbalken (HB) där principen var att den köpare som först köpt varan också har bättre rätt till den (se 1 kap. 5 § HB).
Allt eftersom har dock domstolen i sin bedömning tagit större hänsyn till godtrosförvärvslagen. Detta innebär att om en säljare sålt en bil till köpare nummer två, som i god tro tagit bilen i sin besittning, så tillhör också denna vara köpare nummer två. Detta innebär att om köpare nummer två köpt en vara, såsom en bil, och i tillägg tagit hem bilen, så tillhör bilen köpare nummer två. Köpare nummer ett har alltså i en sådan situation förlorat sin rätt till bilen.
Kan den första säljaren göra något för att få tillgång till varan?
Den första köparen kan, enligt godtrosförvärv, ha rätt att lösa in egendomen. Det vill säga att den fösta köparen måste ha varan i sin besittning för att kunna säkra sin rätt till egendomen.
Vill du veta mer om vilket skydd en köpare har mot en borgenär eller läsa mer om sakrätt i allmänhet? Se Vilket skydd har en köpare mot en säljares borgenär? och Vad innebär egentligen sakrätt?
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.