Det finns även bestämmelser i marknadsföringsrätten vad gäller vilseledande avtalsvillkor. Detta återfinns i 10§ Marknadsföringslagen (MFL) där de särskilt behandlar vilseledande leveransvillkor och när det är andra vilseledande villkor som gäller konsumentens rättigheter. Det kan även vara vilseledande genom utlämning av vissa begränsningar som är väsentliga gällande näringsidkarens åtaganden. Läs mer om vilseledande utelämning på denna länk. Andra vilseledande avtalsvillkor kan även gälla villkor som handlar om garantier.
Vilseledande garantier
När det gäller vilseledande garantier omfattar det ofta missbruk av benämningen garanti och vad det innebär. Det har genom rättspraxis fastställts att det är otillåtet att använda termen garanti i marknadsföring om användningen av ordet inte är syftad till att tillförsäkra köparen en särskild förmån som köparen egentligen inte skulle ha fått tillgång till genom gällande rätt. Det är genom detta tillåtet att använda begreppet garanti om åtagandet faktiskt uppfyller alla de krav som krävs för benämningen garanti enligt civilrättenskrav se bland annat 21§ Konsumentköplagen, 14§ Konsumenttjänstlagen och 21§ Köplagen. Detta anses annars otillåtet på grund av att det anses vara ett vilseledande avtalsvillkor. Det anses också vara otillåtet på grund av svarta listan som innefattar att det är förbjudet för en näringsidkare att framhålla konsumenters lagliga rättigheter som en typ av särskild förmån vid marknadsföring, se punkt 10 i Svarta listan.
Exempel på vilseledande garantier
En vilseledande garanti kan vara om säljarens marknadsföring hävdar en garanti som gäller under en viss garantitid som garanterar varans hållbarhet.
Läs mer här om vad som gäller vilseledande marknadsföring och grunden till varför det anses vara olagligt enligt marknadsföringsrätten.
Lag24
Trainee
09.11.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.