En momsgrupp, eller mervärdesskattegrupp, kan bildas om två eller fler personer i samma EU-medlemsstat anses så nära förbundna med varandra finansiellt, ekonomiskt och organisatoriskt att de ska ses som en enda beskattningsbar person. Personerna kvarstår i övrigt oberoende rättsligt, förutom vad gäller momsbeskattningen. Det är upp till varje medlemsstat om man vill införa denna bestämmelse. I Sverige beslutar Skatteverket på ansökan från de personer som vill registreras som en momsgrupp. Det blir då gruppen i sig som blir skattskyldig och grupphuvudmannen blir redovisningsskyldig för moms. Momsgrupper kan inte sträcka sig över statsgränsen utan alla som ingår i momsgruppen ska vara etablerade i samma medlemsstat.
Transaktioner mellan huvudbolag och filialer
För att en omsättning av tjänst ska vara momspliktig ska den ha utförts mellan två beskattningsbara personer. I vissa fall anses ett företags filialer inte bedriva självständig verksamhet på ett sådant sätt att tjänster mellan exempelvis en filial och ett huvudbolag blir momspliktigt. Detta kan gälla även vid transaktioner över statsgränser och en filial i Sverige kan exempelvis utföra tjänster till sitt huvudbolag i Danmark utan att ersättningen blir momspliktig.
En momsgrupp kan göra filialen beskattningsbar
Efter en tid av ovisshet har EU-domstolen slagit fast att om antingen huvudbolaget eller filialen ingår i en momsgrupp ska motparten i ett annat land ses som en fristående beskattningsbar person utanför momsgruppen. Moms ska därför tas ut när av varor eller tjänster tillhandahålls av endera till den andre och kostnader allokeras till mottagaren. Detta gäller även om filialen inte hade räknats som en självständig beskattningsbar person ifall ingen av parterna hade varit del i en momsgrupp.
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.