Skattetillägg tas i vissa situationer ut på de skatter som omfattas av skatteförfarandelagen samt på vissa avgifter.

Oriktig uppgift

En oriktig uppgift innebär att en lämnad uppgift är felaktig eller en uppgift utelämnats. Om en oriktig uppgift lämnas på annat sätt än muntligen till ledning för egen beskattning eller i ett mål om egen beskattning ska skattetillägg tas ut. Om det finns tillräckliga uppgifter för ett riktigt beslut eller uppgiften uppenbart inte kan ligga till grund för ett beslut räknas den dock inte som oriktig.

Skönsbeskattning

Skönsbeskattning med skattetillägg sker när skatte- eller inkomstdeklaration inte lämnats in. Det kan i vissa fall undvikas om deklaration lämnas in senare.

Uteblivet skatteavdrag

Om man inte gjort skatteavdrag man är skyldig att göra tas skattetillägg ut så länge den oriktiga uppgiften inte framgår av avstämningsuppgifter som Skatteverket haft tillgängliga inom ett år från utgången beskattningsåret, uppgiften rättats eller upplyst om att skatteavdrag inte gjorts eller om det potentiellt undandragna skattebeloppet är obetydligt.

Undantag vid åtal

Det är en rättsprincip att man inte får straffas två gånger för samma brott. Om felaktigheten som skulle ha givit skattetillägg för samma person leder till en anmälan eller omfattas av ett väckt åtal, strafföreläggande eller beslut om åtalsunderlåtelse enligt skattebrottslagen ska skattetillägget därför inte tas ut. Om utredningen läggs ner utan att saken prövas slutligt får dock skattetillägg tas ut.

Beräkning av skattetillägg

Huvudregeln vid beräkning av skattetillägg på så kallad slutlig skatt är att det uppgår till 40 % av den skatt som inte skulle ha bestämts för den som lämnat uppgiften, om den uppgiften hade godtagits. För annan skatt är motsvarande procentsats 20 %. Beroende på typen av fel görs vissa justeringar av beräkningen.

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.