Man brukar inom juridiken ibland tala om olika rättsprocesser. Bland annat rör civilprocessen tvistemål mellan privaträttsliga parter medan straffprocessen handlar om att döma om rättvisa påföljder för brott. Sedan har vi något som kallas för förvaltningsprocess. Denna process rör tvister som rör relationen mellan den enskilda och det offentliga.

Vad är då egentligen en förvaltningsprocessen?

Som ovan nämnt rör förvaltningsprocessen fall mellan den enskilda, såsom en privat person, och det offentliga, såsom en statlig myndighet. Det kan till exempel handla om att överklaga ett myndighetsbeslut. Detta kan göras antingen genom ett så kallat förvaltningsbesvär eller genom ett kommunalbesvär.

kort om Förvaltningsbesvär?

Regler om förvaltningsbesvär finns i förvaltningslagen (FL) och är beslut som rör den enskilda vid en myndighetsutövning. Det skulle till exempel kunna handla om ett avslag om bistånd som socialnämnden gjort eller ett avslag av ett bygglov.

Ett förvaltningsbesvär kan endast överklagas av dig som själva beslutet angår. Dessutom beskrivs det i förvaltningslagen att beslutet måste i tillägg gått ”honom eller henne emot” (se 42 § FL). När domstolen prövar besväret testar man både lagligheten och lämpligheten av myndighetsbeslutet.

kort om Kommunalbesvär?

För att du som enskild ska kunna överklaga ett myndighetsbeslut genom ett kommunalbesvär krävs det att du är medlem i just den kommunen. Till skillnad från ett förvaltningsbesvär behöver själva beslutet inte angå den som överklagar ett beslut sålänge den överklagande är medlem i kommunen där beslutet har fattats.

När man som domstol ska avgöra om ett myndighetsbeslut ska hävas eller ändras brukar man endast se till dess laglighet och inte dess lämplighet. Detta innebär att man endast ser till om beslutet är rättsstridigt eller ej.

vilken domstol avgör ett förvaltnings- eller kommunalbesvär?

Behörig domstol för att avgöra antingen ett förvaltningsbesvär eller ett kommunalbesvär är förvaltningsrätten, kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen. För att kunna överklaga ett beslut av en myndighet till en domstol, måste du som enskild skriftligen göra detta inom tre veckor till förstainstansen, det vill säga förvaltningsrätten.

Är du som enskild inte nöjd med första instansens beslut kan du alltid överklaga domen till kammarrätten och sist till Högsta förvaltningsdomstolen. En sådan överklagan måste även den vara skriftlig.

Vill du läsa mer om vilka andra processformer vi har i Sverige? Se Vad innebär egentligen processrätten?

Lag24
Trainee
09.07.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.