Inom juridiken finns det något som kallas för jäv. Det innebär kort en situation där den som ska handlägga ett ärende åt en myndighets räkning, inte är objektiv. Det skulle till exempel handla om en far som handlägger ett ärende om bygglov för sin son. Här skulle man kunna säga att det uppstått en jävsituation. Det som kan vara bra att tänka på är att jäv inte per automatik leder till att en handläggare agerar partiskt, snarare att det finns risk för att en sådan situation ska uppstå.

Vad är syftet med jävsregler och vem gäller dem för?

För att de svenska myndigheterna ska agera på ett objektivt och opartiskt sätt krävs jävsregler. Man vill att allmänheten ska ha ett förtroende för de svenska myndigheterna. Denna utgångspunkt brukar kallas för objektivitetsprincipen och är bland annat reglerad i 5 § Förvaltningslagen (FL). Denna princip kan även identifieras i en av Sveriges grundlagar, nämligen regeringsformen (RF) ( se 1 kap. 9 § RF).

Jävsreglerna är framför allt viktiga för dem som deltar och arbetar med handläggning av olika ärenden. Med andra ord blir just dessa regler extra viktiga för dig som arbetar med, beslutar, föredrar eller bereder ett ärende inom en myndighet.

vad händer om jag agerat jävigt?

Utgångspunkten är att om du som handläggare har ett intresse i ett visst ärende så får du inte heller handlägga ärendet. Du får dessutom inte närvara när själva ärendet ska avgöras (se 17 § FL). Uppstår en situation där det finns risk om jäv ska detta enligt 18 § FL omedelbart anmälas.

Vill du läsa mer om vilka olika former av jäv som finns? Läs Vilka olika former av jäv finns det?

Lag24
Trainee
16.07.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.