Inom processrätten finns det vissa rättsliga principer som man måste förhålla sig till. Några exempel på sådana är kontradiktionsprincipen vilket innebär att ingen ska dömas ohörd och att alla parter ska ha en möjlighet att höras eller offentlighetsprincipen som handlar om att alla rättegångar ska vara offentliga.
vad är omedelbarhetsprincipen?
Principen om omedelbarhet handlar om att en dom endast kan bedömas utifrån vad som faktiskt kommer fram under själva huvudförhandlingen. Det vill säga att en domstol inte kan bedöma ett mål från uppgifter som parterna inte anfört under själva huvudförhandlingen. Man kan alltså inte bli bedömd på sådant som nämns under förundersökningen. Av den anledningen är det viktigt att om du som part i en rättsprocess önskar att domstolen ska ta visst material i beaktning så bör detta också framhållas under själva huvudförhandlingen.
Principen finns uttryckt i skriven lag. Rör målet till exempel ett så kallad tvistemål benämns principen i 17 kap. 2 § rättegångsbalken (RB). Rör målet istället ett brottmål kommer principen till uttryck i 30 kap. 2 § RB.
varför har man rättsprinciper?
En rättsprincip kan enkelt förklaras som en oskriven regel som kan till exempel används som ett bedömningsverktyg eller en guide för vad man bör förhålla sig till. Man skulle därmed kunna säga att rättsprinciper är regler som anses vara en del av gällande rätt oavsett om de finns lagtexten eller ej och är på så sätt underförstådda regler. Dock kan rättsprinciper också vara angivna i lag. Omedelbarhetsprincipen är ett exempel på det (se 17 kap. 2 § RB och 30 kap. 2 § RB).
En rättsprincip kan användas vid sidan av eller tillsammans med andra lagar och andra rättsprinciper. Till exempel används omedelbarhetsprincipen tillsammans med krav på koncentration av förfarandet, alltså att rättsprocessen skall genomföras utan onödiga uppehåll (se 43 kap. 11 § RB) eller muntlighetsprincipen som innebär att förfarandet ska vara muntligt (se 43 kap. 5 § RB). På så sätt kan man få en bra överblick för att kunna värdera hela bevismaterialet.
Lag24
Trainee
12.07.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.